Bezig met laden…

De Kunst

De kunst van glasblazen

Dagelijks maken we wel gebruik van glazen voorwerpen. Zo drink je uit een glas en ook de ramen van je woning zijn gemaakt van dit materiaal. Toch hebben veel mensen geen idee hoe glas gemaakt wordt. Het merendeel wordt tegenwoordig machinaal gemaakt. Hiervoor worden zand, soda en kalk gemengd en in een oven verhit tot 2300 graden. Hierdoor smelt dit goedje en ontstaat vloeibaar glas. Dit wordt vervolgens in een vorm gegoten. Vroeger werd glas echter niet op deze manier gemaakt, maar door middel van glasblazen. Tegenwoordig zijn er ook nog genoeg mensen die dit ambacht beoefenen. Maar hoe werkt dat glasblazen nou eigenlijk?

Glasblazen aan de oven

Deze techniek van glasblazen heb je vast en zeker weleens voorbij zien komen op televisie of internet. Bij deze methode wordt er met behulp van een stalen pijp vloeibaar glas uit een pot gehaald. De glasblazer draait de pijp vervolgens telkens rond en vormt deze met een natte, houten vorm. Vervolgens wordt er lucht in de pijp geblazen, waardoor er als het ware een soort luchtbel ontstaat in het glas. Hierdoor wordt het object alsmaar groter en groter en ontstaat er middenin een holle ruimte. Wanneer er een groot voorwerp gemaakt wordt, moet de massa telkens uitgebreid worden. Alleen dan kan de bel telkens groter worden geblazen. De vorm wordt doorgaans met behulp van een natte krant aangebracht.

Workshop glasblazen volgen

Lijkt het jouw leuk om zelf te leren glasblazen? Dat kan, want er zijn namelijk genoeg workshops te volgen door het hele land. Het nadeel is alleen dat een dergelijke workshop vaak behoorlijk wat geld kost. Hierdoor haken veel mensen al op voorhand af. Heb jij echter al eens gezocht naar korting voor een workshop glasblazen? Er worden namelijk geregeld kortingen gegeven. Zeker wanneer jij online koopt krijg jij vaak korting op een workshop glasblazen. Wil je niet zelf glasblazen maar wel meer te weten komen over dit eeuwenoude ambacht? Bezoek dan eens een glasblazersfabriek. Ook deze zijn in groten getale aanwezig in Nederland. Deze fabrieken hebben regelmatig aanbiedingen & korting op de entreeprijs, zodat het niet duur hoeft te zijn een dergelijke fabriek te bezoeken. Daarnaast vind je op het internet regelmatig kortingscodes waarmee je met korting een bezoek kunt brengen aan deze fabrieken. Op deze manier kom jij dus alsnog alles te weten over glasblazen.

8 gedachten over “De Kunst

  1. Onlangs glasblaasbenodigdheden overgenomen via een tweedehands site. Behoorlijk wat korting gekregen, waardoor het aanzienlijk goedkoper was dan in de winkel. Ik zoek nu alleen nog een geschikte oven. Weet iemand waar je deze kunt kopen? Laat het me dan alsjeblieft weten.

  2. Wauw, wat vind ik glasblazen geweldig. Ik heb laatst tijdens een vrijgezellenfeest een workshop mogen volgen. Ben er echt gefascineerd door geraakt en wil het nog veel vaker gaan doen. Ben al aan het rondneuzen of er ook ergens in de buurt een cursus te volgen is. Tips zijn uiteraard altijd welkom.

  3. Ik vind het echt knap dat mensen glas kunnen blazen. Heb het zelf enige tijd geleden geprobeerd tijdens een workshop, maar dit ambacht is aan mij niet besteed. Ten eerste heb ik het geduld er niet voor en ten tweede ben ik veel te trillerig om het werk naar behoren uit te voeren. Jammer maar helaas

  4. Ik dacht dat glas alleen nog maar machinaal geproduceerd werd, maar dat is dus niet het geval. Dit werd mij tijdens mijn vakantie in Italië duidelijk. Hier waren namelijk nog heel veel glasblazers actief. Ben je toevallig in de buurt van een glasblazer? Neem dan zeker eens een kijkje, want het is echt heel erg bijzonder en mooi om te zien!

  5. Zijn er echt nog glasblazers? Ik dacht inderdaad ook dat dit tegenwoordig allemaal met behulp van machines gedaan. Graag zou ik dan ook in contact komen met een glasblazer. Ben zelf werkzaam voor een televisieprogramma en zou graag een item maken over het bijzondere ambacht glasblazen.

  6. Ik ben laatst samen met mijn man bij een ambachtelijke glasblazer geweest. Heb daar toch even met een mond vol tanden gestaan van verbazing. Echt super knap wat de man in kwestie voor elkaar kreeg. Ik had niet gedacht dat er vandaag de dag nog mensen waren die deze ambacht nog onder de knie hadden. Niets dan lof voor alle glasblazers!

  7. Ik ben een groot liefhebber van glazen accessoires en wil altijd nog een keer zien hoe zoiets met de hand gemaakt wordt. Nu lees ik hier allemaal reacties van mensen die bij een glasblazer geweest zijn. Kan iemand mij misschien aan de adresgegevens van een glasblazer helpen? Als de Corona crisis voorbij is, zou ik er graag eens een kijkje nemen met mijn man. Alvast bedankt

  8. Ik was laatst in een woonwinkel en zag daar allemaal prachtige, glazen accessoires. Ik heb gekeken van welk merk het was en het bleek dat de glasblazerij bij mij om de hoek zat. Brutaal als ik ben heb ik gevraagd of ik eens mocht kijken en dat mocht. Stond en sta echter versteld van dit geweldige ambacht. Heb ter plekke ook een aantal accessoires gekocht. Dat scheelde me toch behoorlijk wat geld.

Geef een reactie