Bezig met laden…

Maken Glas

Wanneer begonnen mensen glas te maken

Iedereen heeft tegenwoordig allerlei soorten glas in zijn of haar woning. Niet alleen ramen worden gemaakt van glas, maar ook bekers om uit te drinken, potten en nog talloze andere voorwerpen. Glas wordt dus veelvuldig gebruikt door nagenoeg iedereen. Dit is niet alleen tegenwoordig het geval, maar was vroeger ook al zo. Glas is namelijk al eeuwenoud. In Mesopotamië is namelijk glas gevonden dat afkomstig is van rond 3500 jaar voor Christus. Glas is dus absoluut niet alleen van deze tijd. Maar wanneer begonnen de mensen eigenlijk met glas maken?

Het begin

Doordat er in Mesopotamië glas is gevonden van rond 3500 voor Christus, gaat men er vanuit dat er rond dit jaartal al gestart werd met het maken van glas. Dit is inderdaad ook het geval. In eerste instantie werd het glas vooral gemaakt in Egypte, daarna verschoof dit naar Mesopotamië, en dan vooral naar Syrië. De Syriërs vonden rond het begin van onze jaartelling namelijk de blaaspijp uit. Tevens waren zij erin geslaagd om zand, kalk en soda tot een vloeibare massa om te smelten. Door deze twee uitvindingen waren zij in staat om glas te maken.

Romeinse rijk

In de Romeinse tijd werden veel Syriërs gevangen genomen door de Romeinen. Hierdoor verplaatste het maken van glas zich min of meer van Syrië naar het Romeinse rijk. Het glas werd voornamelijk gemaakt in Venetië. De mensen die in dit ambacht werkten, mochten van de overheid hun kunsten alleen maar binnen het land zelf beoefenen. Na verloop van tijd werden de glasblazers toch met geld weggelokt uit het land. Indien een glasblazer in die tijd besloot zijn biezen te pakken en elders aan de slag te gaan, kon hij hiervoor de doodstraf krijgen.

Kom in aanraking met de historie

The history of making glass goes much further than described above. Fortunately, there are plenty of opportunities in the Netherlands to get in touch with the entire history. How? By visiting museums or glass blowing factories. Do you want to visit with a large group? Then you often get a discount. Discount sites offers Booking promo code, vouchers, promo codes and bonde Reduction for products, booking and services for solo and group tickets in events such as glass blowing factories and museums with all the inclusions offered on the said visit. You can also use the discount codes and vouchers in purchasing any products you might like during the said event. In addition, discount codes are often offered on the internet, in the hope that this will convince people. Don't feel like a history lesson but just want to buy glass? This can be done cheaply thanks to this discount code for Bol.com.

10 gedachten over “Maken Glas

  1. Het eerste glas stamt uit 3500 voor Christus? Dat is echt veel ouder dan ik gedacht had. Dacht altijd dat het zo rond het jaar 0 ontstaan was. Kennelijk zat ik er dus helemaal naast. Heb er nog wel even verder naar gezocht, maar meerdere bronnen zeggen dat dit zo is. Het zal dus inderdaad wel het geval zijn lijkt mij.

  2. In Nederland heb je een aantal musea waar de geschiedenis en ontwikkeling van het glas door de jaren heen centraal staat. Daarnaast zijn er ook de nodige glasblazersfabrieken. Hier krijg je niet alleen uitleg over de techniek van het glasblazen, maar kun je ook zien hoe de hulpmiddelen zich door de jaren heen hebben ontwikkeld. Bijzonder leerzaam.

  3. Een paar jaar geleden op vakantie geweest naar Syrië. Je ziet hier nog steeds heel veel invloeden van het glasblazen. Bovendien zijn er nog talloze Syriërs die dit ambacht beoefenen. Wanneer je het er met ze over hebt, blijkt het allemaal nogal diep te zitten. Het voelt voor hen alsof dit is afgepakt van hun land en dat een ander land (Italië) ermee is gaan pronken.

  4. Hallo, ik geef binnenkort een spreekbeurt over het onderwerp glas. Hierin wil ik verschillende soorten glas behandelen, dus ook het glas van vroeger. Nu ben ik alleen nog op zoek naar wat meer informatie hierover. Is er hier iemand die mij er wat zinnigs over kan zeggen? Een website waar ik de informatie kan vinden is ook goed

  5. Ik heb echt enorm veel respect voor de mensen die nog steeds glas maken. Dit is echt een vak apart. Laatst eens een kijkje genomen in zo’n glasblazerij. Mijn mond sloeg echt open van verbazing. Het is echt fascinerend om te zien. Je moet het echt eens proberen!

  6. Fascinerend om te zien hoe mensen nog steeds hun brood verdienen met glasblazen. Tijdens onze laatste vakantie in italië een glasblazer bezocht en de basis van het glasblazen geleerd. Erg leuk om te zien, maar ik moet er niet aan denken om het elke dag te doen. Maar respect voor de mensen die het wel doen hoor, absoluut!

  7. Ik ben echt gefascineerd door glas. Dit komt deels door het product zelf, maar vooral door de manier waarop het gemaakt wordt. Ben ooit eens een keer bij een echte glasblazer geweest en heb echt bewondering voor deze mensen. Vind het echt super knap dat mensen het voor elkaar krijgen om met de hand zulke mooie dingen voort te brengen, petje af!

  8. Laatst tijdens onze vakantie in Italië een excursie gedaan waarbij we het binnenland introkken. Hier voert het toerisme niet de boventoon. De inwoners zijn hier voornamelijk bezig met ambachten, zo ook met glas maken. Stond echt met verbazing te kijken tijdens een demonstratie. Wat een vakwerk is dit zeg. Enorm veel respect voor de mensen die glas maken!

  9. Als er een ambacht is waar ik ontzettend veel respect voor heb, dan is het wel glas maken. Echt bijzonder hoe deze mensen dit door de jaren heen in stand hebben gehouden. Het is één van de oudste ambachten, maar wordt door sommige mensen nog steeds op dezelfde wijze beoefend. Groot respect voor glasmakers!

  10. Niet al te lang geleden met een groep vriendinnen een cursus glasblazen gevolgd. De cursus werd verzorgd door een professionele glasblazer en het was echt geweldig. De man had zoveel passie en kennis, dat hij ons allen heeft geïnspireerd. Het was ontzettend leuk en ik neem echt mijn petje af voor mensen die dit beroep nog steeds uitoefenen. Hen moeten we zeker koesteren, want het is ontzettend knap!

Geef een antwoord